JUŻ JEST ! Program 4 Forum Architektów Krajobrazu

11.30 – Otwarcie 4 Forum Architektów Krajobrazu, Targi GARDENIA 2019, MTP, Pav. 6

11.40 – 12.10
dr hab. inż. Hanna Michalak
Tytuł: Miejskie puzzle – Ogrody wyobraźni.

Struktury przestrzenne miasta, także te dotyczące zieleni,  jak puzzle powinny składać się w jedną logiczną całość. Ukształtowany przez lata system zieleni Poznania jest wzorcowym rozwiązaniem, które powinno być kontynuowane. Autorka zaprezentuje z poprzedzającym komentarzem wybrane prace studentów Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej. Projekty wykonane przez młodych, kreatywnych studentów pod okiem architektów i architektów krajobrazu WAPP, pozwolą  na nowe spojrzenie na zieleń Poznania oczyma wyobraźni. Wykonane studialne koncepcje to próby uzupełnienia niektórych małych fragmentów miasta, które są niefunkcjonalne, puste, zaniedbane, nieuporządkowane, lub których estetyka pozostawia wiele do życzenia.

12.15 – 12.45
dr inż. Mo Zhou

Tytuł: Trend i rozwój zielonego ogrodu i zielonej przestrzeni w miastach na świecie.

Znaczenie zielonej przestrzeni w miastach dla zdrowia obywateli i środowiska naturalnego jest oczywiste, w prezentacji zostaną przedstawione przykłady case studies z zielonym ogrodem i zieloną przestrzenią. Zielona przestrzeń w planowaniu przestrzennym zostanie przedstawiona w różnych formach tak, aby zwrócić uwagę na to jak ważna jest harmonia zielonej przestrzeni z architekturą.

12.55 – 13.25
Zbigniew Wdowiak – Zastępca Prezydenta Miasta Kutno
Weronika Lenarczyk – Zastępca Dyrektora Kutnowskiego Domu Kultury, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Różanego
Tytuł: „Nie ma róży bez…Kutna”.

Święto Róży, które we wrześniu 2019 roku będzie miała swoją 45. edycję to największe wydarzenie w Polsce poświęcone królowej kwiatów. Miasto Kutno, które jest gospodarzem Święta Róży, podejmuje starania, aby stać się najbardziej różanym miastem w Polsce. Przyjęta w 2012 r. Strategia Marki, uczyniła różę symbolem miasta. Pojawiła się ona w logotypie, sloganie promocyjnym i co ważniejsze pojawia się w coraz większej skali również z przestrzeni miejskiej. Nasadzenia, rabaty, mała architektura, System Informacji Miejskiej – róża w Kutnie jest wszędzie. A to dopiero początek…..

13.30 – 14.00
V-ce Prezydent Miasta Poznania Katarzyna Kierzek-Koperska,
Zielony Poznań: Ewelina Murzydło
Tytuł: Konkurs „Zielony Poznań” ma już 25 lat.

Jak ważna jest zieleń w przestrzeni publicznej nie trzeba nikogo przekonywać, każdy z nas lubi przebywać w ładnym, zadbanym i zielonym otoczeniu. Jak się okazuje, wyobraźnia poznaniaków nie zna granic, miłośnicy i sympatycy zieleni do tworzenia swojej małej oazy wykorzystują każdy skrawek przestrzeni, balkony, tarasy,okno a nawet osiedlowe kwietniki. Te małe przestrzenie, zadbane i ukochane przez mieszkańców, tworzą na równi z parkami i skwerami miejsca zieleni i wypoczynku poznaniaków. Konkurs „Zielony Poznań” pokazuje, że każdy z mieszkańców może mieć wpływ na zieleń w mieście.

14.05 – 14.35
Maria Popiak, Alicja Skórka uczestniczki Weekendu Otwartych Ogrodów.
Tytuł: Weekend Otwartych Ogrodów – święto pasjonatów ogrodnictwa w Poznaniu

Autorki prezentacji są uczestniczkami drugiej edycji Weekendu Otwartych Ogrodów w Poznaniu. Opowiedzą o swoich osobistych doświadczeniach związanych z tym wydarzeniem.

14.40 – 15.10
Michalina KasprzykTytuł: Ogrody wertykalne Pixel Garden idealnym rozwiązaniem na brak zieleni w mieście.

Garden Spot jest firmą dostarczającą swoim klientom szeroką game usług ogrodniczych, zajmującą się sprzedażą i obsługą ogrodów pionowych, tzw. wertykalnych, które stanowią nowy trend w aranżacji wolnych przestrzeni na skalę światową. Produkty oferowane przez Garden Spot wpisują się w aktualne trendy wnętrzarskie, a także pozwalają na wprowadzenie zieleni do infrastruktury użytku publicznego, do miast, na tarasy oraz balkony

15.15 – 15.45
Janina Chodun, Ewa Tretiakov
Tytuł: Małe jest piękne – ogród różany minimalistycznie.
Szkółka Róż ROSARIUM

Przykłady i możliwość wykorzystania krzewów róż na niewielkiej powierzchni. Dobór odmian na tarasy, balkony i do mini ogrodów, róże nadające się do pojemników i gazonów.

15.50 – 16.45
Profesjonalny Pokaz Wiosennego Cięcia Róż
Szkółka Róż ROSARIUM

To premierowe wydazrenie towarzyszące Forum Architektów Krajobrazu skierowane jest zarówno do profesjonalistów zajmujących się pielęgnacją ogrodów jak i amatorów ogrodnictwa. Na potrzeby pokazu z naturalnych warunków zostały wykopane dorosłe okazy różanych krzewów. Dzięki temu przedstawione zostaną różne rodzaje cięcia róż na zaczynając od rabatowych a kończąc na różach historycznych i pnących.
Wsród uczestników 4 Forum Architektów Krajobrazu na podstawie kuponów rejestracyjnych rozlosowane zostaną nagrody rzeczowe.

Rejestracja na 4 Forum Architektów Krajobrazu

Pobierz program 4 Forum Architektów Krajobrazuh