WEEKEND OTWARTYCH OGRODÓW

Pierwszy Weekend Otwartych Ogrodów inspirowany festiwalem Chelsea Fringe został zorganizowany w Poznaniu w roku 2017. Wtedy to dla mieszkańców Poznania zostało udostępnionych 10 ogrodów na osiedlach Podolany i Strzeszyn. Ponad 170 osób miało przyjemność przeżyć, ogrodniczą przygodę wśród zieleni i kwiatów czerwcowych ogrodów. Po entuzjastycznym przyjęciu pierwszej edycji organizatorzy postanowili powtórzy wydarzenie w roku 2018. Tym razem grono właścicieli otwierających ogrody rozrosło się o kolejne dzielnice. Do projektu dołączyły też Rodzinne Ogródki Działkowe. Wydarzenie po raz kolejny spotkało się z gorącym przyjęciem mieszkańców, również poznańskie media poświęciły mu dużo powierzchni i czasu antenowego.

Tegoroczna edycja Weekendu Otwartych Ogrodów w Poznaniu odbędzie się 8 – 9 czerwca. Do projektu dołączają kolejne osiedla i  ogrody. Obok zwiedzania prywatnych ogrodów, organizowane będą ogrodnicze warsztaty dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych. Trasy rowerowe po poznańskich parkach. Wymiana roślin. Program jest w trakcie budowy. Jego ostateczny kształt zostanie ogłoszony 15-go maja 2019.

Obserwujcie fanPage wydarzenia na FB http://www.facebok.com/weekendotwartychogrodow . Tam znajdziecie zawsze aktualne informacje o tym co będzie działo się podczas Weekendu Otwartych Ogrodów w Poznaniu.