ARENA KRAJOBRAZU NA TARGACH GARDENIA 2020 W POZNANIU

Organizatorem ARENY KRAJOBRAZU jest Fundacja Fractal.  Fundacja zajmuje się projektami edukacyjnymi głównie z obszaru ochrony dziedzictwa kulturalnego i naturalnego. Jest organizatorem m.in. projektów Weekend Otwartych Ogrodów czy też  Zielony Fyrtel, które popularyzują nie tylko troskę o środowisko naturalne, ale także łączą wrażliwość na naturę z budowaniem trwałych relacji społecznych.

Partnerem ARENY KRAJOBRAZU są Międzynarodowe Targi Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu GARDENIA organizowane przez Grupę MTP na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
To największe w Polsce targi dla tej branży, na których prezentują się producenci roślin, nasion, podłoży, chemii ogrodowej, narzędzi, sprzętu ogrodniczego, akcesoriów do nawadniania czy elementów małej architektury ogrodowej.

NAJLEPSI ARCHITEKCI KRAJOBRAZU Z EUROPY I AZJI
NA ARENIE KRAJOBRAZU W POZNANIU

Chris Beardshaw, Jo Thompson, Taina Suonio oraz Hexian Jin –
jedni z najlepszych na świecie architekci krajobrazu i eksperci –
to niekwestionowane gwiazdy wydarzenia pod nazwą ARENA KRAJOBRAZU
Premierowa edycja ARENY KRAJOBRAZU odbędzie się już 13 i 14 lutego przyszłego roku . Będzie to okazja, by spotkać w jednym miejscu wybitnych projektantów, architektów krajobrazu z Polski i zagranicy. Na wydarzenie złożą się prezentacje, prelekcje, pokazy i warsztaty prowadzone na kilku scenach w pawilonie będącym częścią Międzynarodowych Targów Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu GARDENIA 2020 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Wydarzenie skierowane jest do architektów krajobrazu, przedstawicieli branży ogrodniczej oraz do tych profesjonalistów, którzy specjalizują się w zakładaniu i pielęgnacji terenów zieleni.

KONFERENCJA PRASOWA W KUTNIE

W poniedziałek na zaproszenie organizatorów 45 „Święta Róży w Kutnie” Tomek Ciesielski poproszony został o podsumowanie działań promocyjnych prowadzonych przez Kutnowki Dom Kultury i Miasto Kutno począwszy od Targów Ogrodniczych GARDENIA 2019 po otwarcie Ogrodów Dolnych Zamku Królewskiego w Warszawie. Rozmawialiśmy też o planach na 2020 rok i udziale Kutna w międzynarodowym projekcie przygotowywanym przez Fundację Fractal na Międzynarodowych Targach Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu „GARDENIA”
pod nazwa ARENA KRAJOBRAZU
na wydarzenie to Tomek Ciesielski zaprosił projektantów, z którymi miał przyjemność współpracować m.in Chris Beardshow i Jo Thompson z Wielkiej Brytanii. Gośćmi będą też projektanci z Finlandii i Niemiec. Więcej informacji znajdziecie już z poczatkiem października na stronie www.arenakrajobrazu.pl stronie fundacji i mediach społecznościowych.

Współpraca z MOPR

W ramach projektu „Zielony Fyrtel” podpisaliśmy właśnie umowę o współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie w Poznaniu.
Od teraz będziemy wspierać się w zazielenianiu miasta.

Dziękujemy za udział w Forum

4 Forum Architektów Krajobrazu a zarazem pierwsze wydarzenie
w 2019 organizowane przez Fundację FRACTAL za nami.
Efekty przerosly nasze najśmielsze oczekiwania.
330 zarejestrowanych uczestników, ogromne powodzenie prezentacji
Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej,
miejskie programy społeczne
i pokaz cięcia róż to prezentacje,
które z pewnością staną się regułą kolejnych projektów.
Dziekujemy wszystkim, ktorzy przyczynili się do sukcesu tego projektu.
Serdecznie Pozdrawiamy 🙂
Prace nad Weekendem Otwartych Ogrodów ruszyły !
Juz wkrótce pierwsze informacje o tym wydarzeniu.

JUŻ JEST ! Program 4 Forum Architektów Krajobrazu

11.30 – Otwarcie 4 Forum Architektów Krajobrazu, Targi GARDENIA 2019, MTP, Pav. 6

11.40 – 12.10
dr hab. inż. Hanna Michalak
Tytuł: Miejskie puzzle – Ogrody wyobraźni.

Struktury przestrzenne miasta, także te dotyczące zieleni,  jak puzzle powinny składać się w jedną logiczną całość. Ukształtowany przez lata system zieleni Poznania jest wzorcowym rozwiązaniem, które powinno być kontynuowane. Autorka zaprezentuje z poprzedzającym komentarzem wybrane prace studentów Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej. Projekty wykonane przez młodych, kreatywnych studentów pod okiem architektów i architektów krajobrazu WAPP, pozwolą  na nowe spojrzenie na zieleń Poznania oczyma wyobraźni. Wykonane studialne koncepcje to próby uzupełnienia niektórych małych fragmentów miasta, które są niefunkcjonalne, puste, zaniedbane, nieuporządkowane, lub których estetyka pozostawia wiele do życzenia.

12.15 – 12.45
dr inż. Mo Zhou

Tytuł: Trend i rozwój zielonego ogrodu i zielonej przestrzeni w miastach na świecie.

Znaczenie zielonej przestrzeni w miastach dla zdrowia obywateli i środowiska naturalnego jest oczywiste, w prezentacji zostaną przedstawione przykłady case studies z zielonym ogrodem i zieloną przestrzenią. Zielona przestrzeń w planowaniu przestrzennym zostanie przedstawiona w różnych formach tak, aby zwrócić uwagę na to jak ważna jest harmonia zielonej przestrzeni z architekturą.

12.55 – 13.25
Zbigniew Wdowiak – Zastępca Prezydenta Miasta Kutno
Weronika Lenarczyk – Zastępca Dyrektora Kutnowskiego Domu Kultury, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Różanego
Tytuł: „Nie ma róży bez…Kutna”.

Święto Róży, które we wrześniu 2019 roku będzie miała swoją 45. edycję to największe wydarzenie w Polsce poświęcone królowej kwiatów. Miasto Kutno, które jest gospodarzem Święta Róży, podejmuje starania, aby stać się najbardziej różanym miastem w Polsce. Przyjęta w 2012 r. Strategia Marki, uczyniła różę symbolem miasta. Pojawiła się ona w logotypie, sloganie promocyjnym i co ważniejsze pojawia się w coraz większej skali również z przestrzeni miejskiej. Nasadzenia, rabaty, mała architektura, System Informacji Miejskiej – róża w Kutnie jest wszędzie. A to dopiero początek…..

13.30 – 14.00
V-ce Prezydent Miasta Poznania Katarzyna Kierzek-Koperska,
Zielony Poznań: Ewelina Murzydło
Tytuł: Konkurs „Zielony Poznań” ma już 25 lat.

Jak ważna jest zieleń w przestrzeni publicznej nie trzeba nikogo przekonywać, każdy z nas lubi przebywać w ładnym, zadbanym i zielonym otoczeniu. Jak się okazuje, wyobraźnia poznaniaków nie zna granic, miłośnicy i sympatycy zieleni do tworzenia swojej małej oazy wykorzystują każdy skrawek przestrzeni, balkony, tarasy,okno a nawet osiedlowe kwietniki. Te małe przestrzenie, zadbane i ukochane przez mieszkańców, tworzą na równi z parkami i skwerami miejsca zieleni i wypoczynku poznaniaków. Konkurs „Zielony Poznań” pokazuje, że każdy z mieszkańców może mieć wpływ na zieleń w mieście.

14.05 – 14.35
Maria Popiak, Alicja Skórka uczestniczki Weekendu Otwartych Ogrodów.
Tytuł: Weekend Otwartych Ogrodów – święto pasjonatów ogrodnictwa w Poznaniu

Autorki prezentacji są uczestniczkami drugiej edycji Weekendu Otwartych Ogrodów w Poznaniu. Opowiedzą o swoich osobistych doświadczeniach związanych z tym wydarzeniem.

14.40 – 15.10
Michalina KasprzykTytuł: Ogrody wertykalne Pixel Garden idealnym rozwiązaniem na brak zieleni w mieście.

Garden Spot jest firmą dostarczającą swoim klientom szeroką game usług ogrodniczych, zajmującą się sprzedażą i obsługą ogrodów pionowych, tzw. wertykalnych, które stanowią nowy trend w aranżacji wolnych przestrzeni na skalę światową. Produkty oferowane przez Garden Spot wpisują się w aktualne trendy wnętrzarskie, a także pozwalają na wprowadzenie zieleni do infrastruktury użytku publicznego, do miast, na tarasy oraz balkony

15.15 – 15.45
Janina Chodun, Ewa Tretiakov
Tytuł: Małe jest piękne – ogród różany minimalistycznie.
Szkółka Róż ROSARIUM

Przykłady i możliwość wykorzystania krzewów róż na niewielkiej powierzchni. Dobór odmian na tarasy, balkony i do mini ogrodów, róże nadające się do pojemników i gazonów.

15.50 – 16.45
Profesjonalny Pokaz Wiosennego Cięcia Róż
Szkółka Róż ROSARIUM

To premierowe wydazrenie towarzyszące Forum Architektów Krajobrazu skierowane jest zarówno do profesjonalistów zajmujących się pielęgnacją ogrodów jak i amatorów ogrodnictwa. Na potrzeby pokazu z naturalnych warunków zostały wykopane dorosłe okazy różanych krzewów. Dzięki temu przedstawione zostaną różne rodzaje cięcia róż na zaczynając od rabatowych a kończąc na różach historycznych i pnących.
Wsród uczestników 4 Forum Architektów Krajobrazu na podstawie kuponów rejestracyjnych rozlosowane zostaną nagrody rzeczowe.

Rejestracja na 4 Forum Architektów Krajobrazu

Pobierz program 4 Forum Architektów Krajobrazuh

4Forum Architektów Krajobrazu

Z początkiem roku rozpoczęliśmy prace nad projektem, którego finał rozpocznie się 22-go lutego o godz. 11.00 pav. 6 na Targach Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu GARDENIA 2019. Wkrótce na stronie i w mediach społecznościowych pojawi się pełen program Forum.
Śledźcie też Fanpage wydarzenia pod adresem @forumarchitektowkrajobrazu.
Zapraszamy do obserwowania tej strony.

TWARZ FUNDACJI

Witamy na stronie Fundacji FRACTAL.
Prezentujemy nasze logo, które od teraz bedzie towarzyszyć wszystkim realizowanym przez Fundację Fractal projektom. Jak zaproponował autor projektu, jego graficzny element, składający się z charakterystycznych dziewięciu kropek, będzie towarzyszył innym logotypom powstającym na potrzeby cyklicznych projektówrealiziwanych przez fundację.